Awards

Premi Argó 2012 i Primer Premi Minerva a un Treball de Recerca sobre Superconductors d'alta temperatura per la Marta Sáez i la Montse Sánchez de l'Institut de Secundària de Castellar del Vallès

IMG 2139

Primer Premi Minerva

icmab
20 June 2012

 

PrImer Premi Minerva

IMG 2127premiargo2012 01

Les autores a la sala d’actes del Rectorat de la UAB el passat dilluns dia 18 on es van lliurar el Premis Argó 2012.

premiargo2012 02

 Imatge d’una pastilla del Superconductor YBCO, obtingut en el Treball, levitant sobre nitrogen líquid


Aquest treball, es va fer com a continuació d’una Estada Científica a l'ICMAB-CSIC dins del Programa Argó 2012. La recerca va ser tutoritzada per Miquel Calvet del Seminari de Física i Química de l’IES Castellar i en Xavier Granados, Científic Titular de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).

El Treball de recerca “Sinterització i caracterització d’un superconductor” ha obtingut el Tercer premi a treballs fets en el marc del Programa Argó en la 9a edició dels Premi Argó 2012 per a Treballs de Recerca de Batxillerat convocat per l‘Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte de lliurament d’aquest premis va tenir lloc el passat dilluns dia 18 de Juny a la Sala d’Actes del Rectorat de la UAB en presència de tots els guardonats, tutors del treballs, familiars i representants dels centres respectius.

Segons les autores: “En el marc del centenari del descobriment de la superconductivitat, el nostre treball de recerca vol retre homenatge a H. K. Onnes, qui va obrir les portes d’aquest nou món. Per això, hem fet una exhaustiva recerca bibliogràfica dels fets que van conduir a aquest important esdeveniment i de les característiques del fenomen en sí. A més, hem centrat el cos del treball en la sinterització d’una ceràmica superconductora a alta temperatura, l’YBCO. Es tracta d’una tècnica molt particular que es realitza en fase sòlida. Seguidament, per comprovar les propietats superconductores del material obtingut, l’hem sotmès a diverses tècniques de caracterització. D’entrada, el vàrem submergir en nitrogen líquid per observar la resistència elèctrica nul·la mitjançant una font d’alimentació i un nanovoltímetre. D’altra banda, en vàrem determinar la composició i l’estructura amb el Microscopi Electrònic d’Escaneig (SEM). Finalment, hem fet levitar un imant sobre el material refrigerat, un experiment molt curiós d’admirar” .

Aquest treball ja va merèixer recentment una Menció d’Honor i una Estada Científica a l’ICMAB-CSIC en la 6a edició del certamen Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química 2012 convocat per la Societat Catalana de Química, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

Hits: 14780

INSTITUT DE CIÈNCIA DE MATERIALS DE BARCELONA, Copyright © 2020 ICMAB-CSIC | Privacy Policy | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.